sundhast.se

Intresset för hästar och ridsport

Ridsport i Sverige

Ridsport är populärt bland ungdomar i Sverige, förmodligen mer populärt än de flesta tror. Det är nämligen den näst populäraste ungdomsidrotten, fotboll ligger på toppen. Med det sagt så finns det säkert många intresserade som inte tagit steget att börja än. Vi tänkte berätta lite mer om ridsporten och hur det kan se ut när man vill börja tävla.

Vad behöver man för att tävla i ridsport?

Har man deltagit i en ridskola någon gång så har man säkert även varit med i någon mindre tävling. Eftersom detta inte är någon officiell tävling så är det heller inga större krav när man delta, när man kommer till en riktig tävling ser det lite annorlunda ut. Redan vid mindre, lokala tävlingar så krävs en ryttarlicens, den får man genom sin klubb och den gäller för resten av det dåvarande året. För att få en licens så behöver du klara ett prov och få ett så kallat grönt kort. Du måste förnya din licens varje nytt år.

Tävlingar och regler

Det finns även regler för utrustning och klädsel. I tävlingsreglementet så hittar du information gällande utrustning och klädsel, tävlingsreglementet gäller för alla tävlingar. Det kan dock skilja sig mellan grenar, så man måste även ha ett tävlingsreglemente avsett för grenen man vill delta i. Det finns även något som kallas proposition som bör läsas innan man åker till en tävling. I propositionen så framgår all information gällande tävlingen, till exempel vilka klasser som kommer delta och även hur du som tävlande anmäler dig. Du hittar propositioner på distriktets hemsida. När man är helt ny till att tävla i ridsport så har det funnits en tävling som kallas Start Cup som är en tävling för de som nyss har börjat. Tyvärr så är projektet nedlagt och drivs inte längre av kansliet. Däremot kan Start Cup hållas lokalt om det finns tillräckligt intresse i ett distrikt.

  • Published On : 5 år ago on
  • Author By :
  • Last Updated : februari 1, 2022 @ 10:54 f m
  • In The Categories Of : Hästar, Ridsport
';